Mindenki harmonikus, felhőtlen párkapcsolatra vágyik, amiben ki tud teljesedni. Rengetegen azonban – sokszor anélkül, hogy észrevennék azt – ártalmas, mérgező viszonyt folytatnak, amely nemcsak lelki, hanem akár még testi sebeket is okozhat számukra. Abban reménykednek, hogy megváltozhat a helyzet. Most elárulom, hogy mire kell figyelnie, mi utal arra, hogy kapcsolata már nem építi, csak rombolja Önt.

1. A bizalom hiánya

Ha állandóan kételyek gyötrik, nem tud hinni párjában, vagy szerelme van ezzel így, akkor alapjaiban megingott a viszonya. Minden egészséges szerelmi románc legfőbb pontja a bizalom, amely hiánya azt jelzi, hogy mérgező kapcsolatban él. A bizalomhiány akár még veszélyes is lehet, ugyanis akár párkapcsolati erőszakhoz is vezethet.

2. Beletörődés, kompromisszum helyett

Minden kapcsolatban születnek olyan megállapodások, amelyek miatt az egyik fél le kell, hogy mondjon elképzeléseiről. Ezzel egészen addig nincs gond, amíg ez a helyzet nem állandósul. Ha folyamatosan csak a párja elvárásai teljesülnek, és a saját vágyairól rendszeresen le kell mondania, akkor elkezdhet gyanakodni, hogy nem tökéletes a kapcsolata. Ezt a problémát először ossza meg társával, majd ha ezután sem viselkedik másként, érdemes elgondolkozni a továbbiakon.

3. A kölcsönösség elmaradása

Egy kapcsolathoz két aktív fél szükséges, akik egyaránt részt vesznek a kötelék építésében és fenntartásában. Nem elvárható, hogy mindig ugyanakkora energiát fektessenek a kapcsolatba, mivel mindenkinek vannak rosszabb periódusai. A kölcsönösségre viszont mindenképp szükség van. Mindkét félnek kell éreznie azt, hogy a partnere is mindent megtesz a kapcsolat ápolása érdekében.

4. Az autonómia sérülése

Sok olyan párkapcsolat van, ahol az egyik fél sakkban tartja a másikat, és birtokló, leigázó stílusával megtépázza a társa függetlenségét. Ha a párja kérése miatt nem találkozik a barátaival, családtagjaival, ha nem hozhat önálló döntéseket, akkor biztos, hogy romboló kapcsolatban él. Mindkét félnek joga van ahhoz, hogy kikapcsolódjon, saját programokat szervezzen. Ezt önkényesen nem tilthatja meg senki.

5. Az önbizalom csökkenése

A párkapcsolatban élők nagy hatással vannak egymásra. Ha a motiváció növelése, illetve az ösztönzés helyett, a kudarcok kiemelése, és a negatív érzelmek táplálása kap nagyobb szerepet, akkor biztos, hogy nem jó úton halad a viszonyuk. Az állandó leértékelés megsemmisíti az önbizalmat. Ha olyan emberrel van kapcsolatban, aki nem ismeri el az értékeit, rendkívül nehéz felfedezni azokat saját magában. Egy ilyen kapcsolat számos negatív hatással járhat: bizonytalanság, önbecsülés hiánya, állandó szorongás, szégyenérzet, saját maguk leértékelése. Ez a mindennapokra is rányomja a bélyegét. Néha úgy érezheti, hogy jobb, néha úgy, hogy rosszabb. Az egyre halványuló remény tartja a nőt egy ilyen kapcsolatban.

Ha a fenti jelek ismerősek az Ön számára is, ne söpörje félre a problémát, ne éljen hosszú évekig mérgező párkapcsolatban. Adja meg magának a lehetőséget, hogy egy olyan társra találhasson, aki tiszteli Önt, elismeri az erényeit, ezáltal pedig az önbizalmát növeli!

Javaslom, hogy olvassa el a könyvem és a gyakorlatokon, példákon keresztül ismerje meg jobban saját magát és az Ön körül élő embereket.

Tudjon meg többet a könyvről, a képre kattintva!

Ha bármilyen kérdése van, nyugodtan írjon nekem, valamint szívesen várok minden visszajelzést is!

Jó olvasást!

Kitartást és fejlődést kívánok,

Marozsák Szabolcs

Női önbizalomedző