Hogy vagy? Ne is kérdezd..
Hölgyeim, ideje leszokni a panaszkodásról!

Mi újság veled? Hangzik el ismerősök között a kérdés, amire gyakran érkezik, a „ne is kérdezd..” kezdetű válasz, amit rend szerint egy végeláthatatlannak tűnő panaszáradat követ.
Ismerős? Nekem igen.
Sajnos azt tapasztalom, hogy szokássá vált panaszkodni, szinte egymást túllicitálva soroljuk nehézségeinket és problémáinkat beszélgetéseink során. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elszakad a cérna és jólesik egy kicsit kiönteni a lelkünket valakinek, aki meghallgat és megvigasztal. Ez ideális esetben felszabadítóan hat és rövid időn belül túl is lépünk a problémán. Traumák, szomorú életesemények, veszteségek megélése miatt lehet azonban ez egy hosszabb időszak, amit a környezetünk megértően, türelmesen visel, ha tudják, hogy a negatív látásmód alapvetően nem a személyiségünk része.

Női önbizalom titkos tükre – Önbizalom fejlesztő könyv megrendelés

Női önbizalomedzőként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy különbséget kell tudni tenni a nehéz élethelyzetek megélése és aközött, amikor valakinek szinte észrevétlenül szokásává válik a panaszkodás. Ilyenkor képtelen lesz meglátni maga körül a jót és örülni a saját, vagy a mások életében történő pozitív változásoknak. Amikor azt gondolja, hogy az egész világ Ön ellen van, akkor itt az idő kitekinteni a helyzetből és változtatni! A panaszkodás egy idő után nem felszabadítja, hanem lehúzza, nemcsak Önt, de környezetét is.  Nem is gondolná, hogy mennyi káros hatással lehet Önre az örökös siránkozás.

Áldozattá teszi magát

Áldozatnak beállítani magát kicsit sem kifizetődő. Ilyenkor elvárja a környezetétől, hogy sajnálják, és ha ennek megfelelően meg is kapja a szánalmat másoktól, egy idő után el is fogja hinni magáról, hogy szánni való. Ez pedig még inkább elveszi az erejét attól, hogy az építkezésre, az új célokra koncentrálhasson az életben.  Ahelyett, hogy a panaszkodás és a negatív hozzáállás szép lassan tönkretenné az életét, inkább fordítsa az ellenkezőjére a helyzetet!

A panaszkodás tönkreteszi az életet, károsítja az agyat

Kutatások is bizonyítják, hogy minél többet panaszkodunk, annál valószínűbb, hogy egyre negatívabban látjuk majd a világot. Olyan ez, mint a testedzésedzés. A folytonos panaszkodás és negatív gondolkodás hatására az ilyenkor használt idegsejtek közelebb kerülnek egymáshoz, és a közöttük lévő kötelékek erősebbek lesznek. Megerősödnek, mint az edzés hatására az izmok.
Ha rendszeresen panaszkodunk, az agynak kifizetődőbb lesz a „bejáratott” idegpályákat használni, ezért ezeket fogja erősíteni. Később egyre könnyebben használjuk majd ezeket akkor is, amikor valójában nem történik velünk semmi rossz.

Vagyis a gyakori negatív gondolkodás hatással van az idegsejtek közötti kapcsolódásokra. Statisztikák egy átlagos beszélgetés során egy ember jellemzően egy percet panaszkodással tölt ki. Ez rettentő soknak számít, főleg, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez a szokásunk milyen káros változásokat idéz elő az agyunkban.

Töltse ki a díjmentes Önbizalomtesztet

Változtatni sosem késő!

Vegye észre, ha Ön is belelépett ebbe a csapdába és hajlamos siránkozni apróságok miatt is. Gondolja végig, vegye sorba mindazt, amiért hálás lehet az életben, a legnagyobbtól a legjelentéktelenebbnek tűnőkig. Ami Önnek apróság, másnak lehet, hogy soha nem adatik meg az életében. Lehet ez a jó egészség, támogató szülők, egy stabil munkahely vagy csak a délutáni kánikulában egy finom jegeskávé a barátnőkkel. Legyen hálás azért, amit az élettől kapott és gondoljon ezekre akkor is, amikor panaszkodni támad kedve.

Annak érdekében, hogy sikerüljön minél gyorsabban talpra állnia azokban a helyzetekben is, amik lelkileg megterhelők, meg kell erősítenie önbizalmát. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a túlzott és a túl alacsony önértékelés között. Az első lépés mindig az, hogy megvizsgáljuk milyen a viszony önmagunkkal, mennyire tudjuk szeretni és elfogadni saját magunkat. Ennek folyamatáról és az önbizalom megerősítésének mikéntjéről bővebben olvashat A női önbizalom titkos tükre című könyvemben.

Kezdjen el odafigyelni gondolatiara és szavaira, tudatosan csökkenteni a panaszkodást az életében. Higgye el, ezzel az apró lépéssel észrevétlenül fogja pozitív irányba változtatni önmagát!

 

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft