Motiváció, elkötelezettség és határozott célok mellett van még egy nagyon fontos dolog a kiegyensúlyozott élethez vezető úton. Ez pedig nem más, mint a minket körülvevő emberek. Hogy miért is ennyire fontos ez? Gondoljunk csak bele, mennyivel más a kedvünk, amikor egy döntés előtt biztató szavakat vagy aggodalmat keltő kétkedést kapunk a környezetünkből? Ha egy pozitív változásra lelkesedéssel, vagy ha fintorgással, irigységgel reagálnak az életünkben fontos szerepet játszó emberek. Vagyis, tetszik vagy sem, nagyon nem mindegy, hogy kikkel vesszük körül magunkat, hogy kik a „drukkereink”.

Érdemes megfigyelni és észrevenni a negatív embereket, akik miatt gyakran támadnak kellemetlen érzéseink, kételyeink önmagunkban. Néha fel sem tűnik, csak azt érezzük, hogy kedvtelenek vagyunk egy-egy ilyen találkozót követően. Vannak, akik ügyesen titkolják valódi habitusukat, de van három fő típus, akik biztosan az ellendrukkereink táborát erősítik.

Töltse ki a díjmentes Önbizalomtesztet

A környezetünk önbizalom romboló hatásai

 

Örökös panaszkodók

Ők azok, akik folyamatosan a saját problémáikkal vannak elfoglalva, ez áll életük középpontjában és jobban érzik magukat attól, ha nekünk is rossz. Soha semmiben nem látják a pozitívumot, mindig csak azt keresik, hogy mi az, ami miatt panaszkodhatnak. Ami a legrosszabb, hogy nem akarnak változtatni a negatívan befolyásoló dolgaikon és bármilyen tanácsunkra kifogások tömkelegeivel állnak elő. Az ember hajlamos először sajnálni őket, de egy idő után rá kell ébredni sajnos, hogy a társaságuk csak rabolja az energiát. Ráadásul hajlamosak vagyunk átvenni egymás szokásait, ezért különösen oda kell figyelni arra, hogy mennyi időt töltünk egy tipikus panaszkodóval.

 

Mártírok

Hasonlóan a panaszkodókhoz imádják sajnáltatni magukat az általuk vállalt terhek hangsúlyozásával. Szinte keresik azokat a helyzeteket, amikor túlvállalva magukat áldozat és mártír szerepet játszhatnak. Így próbálják mások elismerését és szeretetét kiharcolni. Általában monoton körforgásban élik az életüket, amiből nem tudnak és talán nem is akarnak kilépni. Saját korlátaik között érzik magukat biztonságban, ezeket fel nem adnák az álmaik és céljaik eléréséért. Sajnos többségüknek nincsenek is életcéljaik a túlélésen kívül.

 

Bizonytalanok

Ők úgy gondolják csak a különleges vagy a szerencsés emberek kiváltsága a siker és a boldogság. Nem hisznek abba, hogy nekik is ugyanolyan lehetőségeik vannak az életben, mint bárki másnak és ezt folyamatosan el is mondják. Képtelenek saját képességeiket pozitívan értékelni és megkérdőjelezik mások értékeinek valódiságát is. Ezzel kimondottan károsan hatnak az őket körbevevő emberekre.

Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak, de meg kell állni néha és elgondolkodni azon, hogy kiket engedünk közel, kiket engedünk be az életünkbe. Ezeknek az embereknek a gondolkodásmódja ugyanis nagyban befolyásolja a lelkiállapotunkat, motivációnkat, a hitünket saját képességeinkkel kapcsolatban.  Ha érzi, hogy egyre inkább lehúzzák lelkileg az ilyen kapcsolatok, törekedjen a minimális kommunikációra velük. Észre fogja venni, hogy amint elkezdi pozitív emberekkel, igazi, lelkesítő drukkerekkel körbevenni magát, az önbizalma is fejlődni fog.

További önbizalom fejlesztő technikákért pedig olvassa el a Női önbizalom titkos tükre című könyvemet!

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft