Március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve akaratlanul is megfordul a fejünkben, vajon hova tűnt a régi korok hősiessége; és szívesen tanulnánk a forradalmároktól, akik nem féltek kiállni az érdekeikért. A mai világban már szinte hiánycikk az egészséges önbizalom: vagy nincs elég belőle, vagy épp túl sok – bár ez utóbbi sokszor látszólagos, és a valódi magabiztosság hiányának palástolására szolgál. Az önbizalomhiány a férfiakat és a nőket egyaránt érinti; azonban a munkahelyen a gyengébb nem képviselőinek talán még nehezebb érvényesülniük, hiszen mélyen ott munkál bennük az a téves meggyőződés, hogy úgysem lehetnek olyan meggyőzőek, jó főnökök vagy sikeres munkaerők, mint férfi társaik. Pedig egy nő is arathat épp olyan jelentős szakmai sikert, mint egy férfi – gondoljunk csak a kétszeres Nobel-díjas fizikusra, Marie Curie-re vagy az első női pilótára, Amelia Earhartra. Ha ők nem bíztak volna magukban, fontos ismeretekkel lenne szegényebb a világ.

Önbizalom teszt

Egy magabiztos nőt nem tör le úgy egy kudarc

Az önbizalom mértéke nem függ a képességektől, így hiába biztatja a nőt azzal a környezete, hogy okos, csinos és tehetséges; ettől még nem vérteződik fel egy csapásra magabiztossággal. Kiváltképp, hogy bár természetesen jól esik neki a dicséret, egy egészséges önbizalommal rendelkező nőnek nincs is szüksége külső megerősítésre ahhoz, hogy bízzon magában, és tudja, mennyit ér. Egy magabiztos nőt nem tör le úgy egy kudarc, hiszen pontosan tudja, hogy nem mint ember bukott el, nem értéktelen, és nem tehetségtelen; mindössze épp hiányzott valami ahhoz, hogy sikert érjen el. Az okokat feltárva pedig képes arra, hogy ismét megpróbálja, és ezúttal győzedelmeskedjen.

A magabiztosság fejleszthető

Nem mindenki születik önbizalommal telve, ám szerencsére a magabiztosság tanulható, fejleszthető. Pesszimista hozzáállásunk és negatív gondolataink száműzése, saját képességeink elismerése, teljesítményünk másokéhoz való hasonlítgatásának felszámolása, illetve a támogató környezet, a pozitív gondolkodású emberek közelsége segít abban, hogy megfelelő szintre tornásszuk az önbizalmunkat. Kellő magabiztossággal pedig mindig készek leszünk arra, hogy kiálljunk magunkért, és megküzdjünk azért, amiben hiszünk. És ha aztán mégsem járnánk sikerrel – ha nem is egy egész nemzet, de mi magunk –, biztosan büszkék leszünk még évekkel később is arra, hogy megpróbáltuk.

Önbizalom teszt

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft