Az egészséges önbizalmat igen nehéz kialakítani, hiszen nap mint nap szembesülünk az újságok címlapján, a reklámokban látható tökéletes nőkkel és férfiakkal. Ezek hatására úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég szépek vagy elég jók, és ezért semmilyen fotót nem tartunk elég jónak, vagy annyi sminket használunk, ami elfedi valódi arcunkat. Nem vesszük figyelembe, hogy az így látott modellek általában mesterségesen, retusálás következtében jönnek létre, azonban pont emiatt vesztik el önmagukat. Külföldön előfordult már, hogy smink, retus vagy filter nélkül készült fotót publikáltak ismert személyiségek, ezzel is kiemelve a természetes szépség gyönyörűségét. Hazánkban ennek úttörője D. Tóth Kriszta lett, aki negyvenedik születésnapján megfogadta, hogy egy éven át minden nap feltölt az internetre egy reggeli ébredéskor készülő képet.

Önbizalom teszt

Az újságírónő kezdeményezése nagy bátorságra vall, hiszen az önmagunkkal való szembenézéshez van szükség a legnagyobb merészségre. Az egyszerűbb út elfedni hibáinkat sminkkel vagy retusálással – hiszen az így kialakított mesterséges kép mögött könnyen megbújhatunk. Ez könnyű, ehhez nem kell magunkat elfogadni és nincs szükség hozzá önbizalomra sem, csupán a fantáziára, amely segítségével megalkothatjuk újdonsült valónkat.

Azonban ez nem a helyes út, csupán az önbizalomhiány elkendőzése. Mondhatja bárki, hogy a legszebb a természetes, amíg nincs elég bátorságunk felvállalni önmagunkat, addig önbizalmunk sem alakulhat ki. Addig újra és újra szembesülni fogunk a kisebbség érzésével, az irigységgel, nem merünk nagyot álmodni, és nem fogjuk tudni elfogadni a hibáinkat sem.

Az önbizalom kialakulásának első lépése, hogy merjük elfogadni azt, akik vagyunk; merjük meglátni a jót és a rosszat is – egyszerűen merjük megmutatni önmagunkat. Rengeteg dolog van, ami boldoggá teszi az embert, és ez az öröm tesz széppé mindenkit. A mindennapok apró csodái lehetnek sminkünk alkotóelemei – hiszen ez a valóság, ez maga az élet.

Önbizalom teszt

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft