Hosszútáv futó volt, így nem ismeri a lehetetlen szót. Amit egyszer a fejébe vesz, azt biztosan meg is valósítja és ezt már be is bizonyította a környezetének. A családja úgy tartja róla, hogy magassarkúban és Vogue magazinnal a kezében jött a világra, ami szerinte sem túlzás.  Ismerjétek meg Vajda Alexandra divattervezőt és stylistot, az Alexandra Vajda Brand tulajdonosát, aki immár negyedik kollekcióján dolgozik és most mesél Nektek picit az ő világáról!

– Alexandra, hogyan függ össze számodra az öltözködés és az önbizalom?

Először engedd meg, hogy ezt kiegészítsem még a személyiséggel is. Ez a három dolog szerintem nagyon szorosan összefügg. Amikor kilépünk az utcára, a rajtunk lévő ruhákkal a személyiségünket, ízlésünket tükrözzük. Ha például van egy komoly hivatásbeli hölgy vagy férfi, akkor ő kiemelten oda fog figyelni a megjelenésére, hiszen jól tudja, hogy annak összhangban kell lennie saját személyiségével. Ugyanis bármilyen hihetetlen, de a ruházatunk is segíthet vagy épp megnehezítheti a dolgunkat amikor magunkat/szolgáltatásunkat vagy munkánkat kell „eladni”. Egy személy öltözködése/stílusa mindig árulkodó. Szabolccsal annak idején, amikor még nem létezett az Alexandra Vajda Brand, már interjúztunk és Ő mindig mondta, hogy nekem van önbizalmam, ezt látja rajtam. De ez azért lehetséges mert elfogadom és szeretem magam. Ezek nélkül nincs önbizalom. Nagyon sokszor látok olyan párkapcsolatokat, ahol a hölgynek van több önbizalma a párjával szemben, csupán azért mert elfogadja és szereti önmagát, a hibáival, hiányosságaival együtt. Ezt pedig tervezőként és stylist-ként azonnal észreveszem. Ha valaki rendben van magával, az a teljes környezetére és kinézetére hatással van, szemmel láthatóan.

Töltse ki a díjmentes Önbizalomtesztet

– Mesélj nekem kérlek arról, hogy hogyan jött a saját ruhamárka ötlete?

Vissza kell mennünk általános iskola 2. osztályába. Volt egy nagyon kedves tanító nénim, az Irénke néni, aki mindig elképesztően csinosan, nőiesen öltözködött. Amikor az iskolában voltam, mindig észrevettem és megdicsértem a stílusát és érdeklődtem. Leginkább a ruhák anyagai érdekeltek és az, hogy hol vásárolja őket. Azt mondhatom, hogy Irénke néni és az édesanyám igazán meghatározták a gyermekkorban kialakuló rajongásomat a divat iránt. Mindketten nőiesen, elegánsan öltözködtek és tudták viselni azokat a darabokat, melyeket felvettek. Így ettől az időszaktól kezdve már a rajzaimon, gyurmafiguráimon is észre lehetett venni a divat iránti érdeklődésem. Mindig volt rajtuk valami plusz, valami díszítés. Már az általános iskolában is törekedtem az egyediségre, nem szerettem beállni a sorba. Azt azonban tudni kell rólam, hogy nem szeretem a túlzásba vitt extrém dolgokat. Tehát egy csillogós anyagot én nem szívesen párosítanék vagy viselnék egy matt anyaggal, mert nekem ez már túl sok lenne, de ugye ízlések és pofonok!  Mint stylist és divattervező örömmel követem nyomon a nagy világmárkákat, de sok kollekciójuk vagy ruhadarabjuk hordhatóság szempontjából már nem az én világom. Az én meglátásom szerint túlzás, hogy mindent mindennel kevernek, hiszen azt az elvet vallom a saját márkámnál és az életben is, hogy a „Kevesebb néha több!”. De visszatérve a kezdetekre, viszonylag korán, már az általános iskolában elkezdődött a divat iránti szerelmem, ami visszaköszönt a nézeteimben és a rajzaimban is. Ahogy teltek az évek, jó néhány szépségversenyen is megfordultam, amit vagy megnyertem vagy helyezéssel tértem haza,- tetszett ez a világ, de a valós élet még jó néhány évre messze sodort a valódi álmoktól. A családi vállalkozásunkban, vendéglátásban dolgoztam, amit 2012-ben végleg meguntam és otthagytam. Ekkor döntöttem úgy, hogy stylist leszek. 2012-ben felvételiztem a Werk Akadémiára, Réz András tanár úrnál, ahová sikeresen felvettek. Elvégeztem és nagyon szerencsés kezdő voltam, hiszen Lakatos Márk mellett dolgozhattam és tanulhattam a szakma alapjait. Vele olyan helyeken fordultam meg mint az Állami Operaház, TV2 Voice, Design Terminál, Elle Fashion Show.
Körülbelül ezekben az időkben fogalmazódott meg bennem a saját márka gondolata, hiszen folyamatosan tervezőtől tervezőig jártam. Úgy döntöttem, hogy stylistként kialakítom a saját ügyfélkörömet, így létrehoztam a személyi stylist weboldalam és vállalkozásomat. Majd elérkezett 2015 karácsonya, amikor bejelentettem a családomnak, hogy 2016-ban lesz egy saját márkám. Ezt a fejembe vettem és addig mentem ameddig meg nem valósult. 2016. május 8-án bemutattam az első kollekciómat, amit senki sem láthatott a bemutató napjáig csak Én és a varrónőm. Azért nem mutattam meg senkinek, mert valójában csak én hittem eleinte a márkában. Meglepetést akartam okozni. Azóta már túl vagyunk 3 kollekción és most dolgozom az idei őszi-téli kollekció kreálásán is.

– Mesélj nekem picit az első kollekciódról. Mennyi ideig készült és Te mennyire voltál készen tőle?

Akkoriban volt egy munkahelyem, ami abszolút rugalmas volt, csak heti 3-4 napokat dolgoztam. Szabadidőmben éppen ezért a kollekcióról szólt minden: anyagok kiválasztása, skiccek rajzolása, inspirációk gyűjtése. Gyakran kiültem egy-egy térre Budapesten és inspirálódtam,- illatokból, virágokból és az emberek stílusából. A fejemben minden összeállt és kemény 4 hónap alatt megcsináltuk az első Alexandra Vajda kollekciót.

vajda-alexandra-stylist-1-feleves-vizsgafotozas-11163_img

– Mesélj nekem kérlek picit a magyar nők öltözködési szokásairól. Te hogy látod őket? Van önbizalmuk öltözködni vagy csak az éppen aktuális divatirányzatokat követik?

Kezdjük először az én nézettemmel. Sokszor mondom, hogy bár én is megnézem és áttanulmányozom a legújabb Vogue magazint és Chanel kollekciót, mert érdekel, de ész nélkül sosem követem! Nem szabad ész nélkül sem vásárolni, sem másolni.
Véleményem szerint aki kicsit is rátermett és megfelelő önbizalommal rendelkezik, azt nem érdekli, hogy mi az aktuális divat mert egész egyszerűen felveszi azt amiben jól érzi magát. Nincs semmi baj azokkal, akik csak az aktuális divatirányzatokat merik/akarják követni, de a valódi divat azzal kezdődik, amikor merünk a saját önbizalmunk, személyiségünk szerint öltözködni. Az izgalom itt kezdődik és nem a rögeszmés „divatutánzáson.”

Töltse ki a díjmentes Önbizalomtesztet
 – Divattervezőként mi a legjobb tanácsod az oldalunkon lévő hölgyeknek?

Merjetek! Merjetek felvenni olyan ruhadarabokat is, amit egy átlag ember sosem venne fel. Akár a párotokkal közösen is merjetek kitűnni a tömegből.

– Mit tudsz tanácsolni azoknak a hölgyeknek, akik küzdenek azzal, hogy a párjuk/ férjük is „kövesse a divatot” vagy az aktuális öltözködési irányzatokat?

Megfigyeléseim szerint a nőknek nem azért van nehéz dolguk a párjukkal mert a férfiaknak nincs önbizalma, hanem a gond azzal van, hogy vannak olyan férfiak akiket abszolút hidegen hagy a divat és az öltözködés. De a hölgyeknek ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy legyenek türelmesek és próbáljanak meg segíteni vagy segítséget kérni a témában, hiszen hosszútávon az öltözködés miatt felmerülő viták komolyabb fordulatot is vehetnek és ezáltal mindkét fél frusztrált, rosszkedvű lehet, aminek egyik következménye általában az, hogy sok-sok vita és konfliktus után a párok már nem szeretnek együtt kilépni az utcára vagy közös eseményeken részt venni.
Bár azt gondolom, hogy a divat iránti érzék velünk születik, de a férfiak számára tanítható!

– Hogyan tervezel? Mindig van egy gondolat, egy terv vagy egy inspiráció,- vagy a munka során jössz rá, hogy valójában milyen legyen a legújabb kollekció?

Egy kedves barátom javasolta még anno, hogy minden egyes kollekcióban legyen valami, ami rám,- csak rám és a márkámra jellemző. Az Alexandra Vajda Brandet a csíkos anyaghasználatról mindig fel lehet ismerni, hiszen ez minden kollekcióban visszatér a fekete és fehér szín mellett. Ha egy szóval kellene jellemezni a márkát: fekete- fehér csíkos.
A brandemmel és a munkásságommal kapcsolatban mindig elmondom, számomra nagyon fontos a hordhatóság. Lényeges kritérium a tervezés során, hogy a ruhadarabok variálhatóak és több alkalomra is felvehetőek legyenek, hiszen Magyarországon még kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy designer darabot egyetlen alkalomra vegyenek meg.

– Kinek terveznél és kivel dolgoznál Magyarországon szívesen?

Zsédával és Márton Adriennel nagyon szívesen dolgoznék. Ők számomra mindketten nagybetűs nők, akik elegánsak, szépek és szerintem igazán illenek a márkámhoz.
Szeretném ha olyan hölgyekkel tudnék együtt dolgozni, akik többször is visszatérnek és szeretik figyelemmel kísérni a fejlődésemet, kollekcióról kollekcióra történő megújulásomat. Azoknak a igényes nőknek tervezem, akik tudják mit akarnak és nem félnek azt megszerezni.

– Van olyan ruhadarab amit Te sosem vennél fel és más nőkön sem szeretsz?

Igen, van. Szerintem a forrónadrágot senkinek sem szabadna viselnie. Legyen akármilyen fiatal és csinos az illető, nekem ez az a ruhadarab, ami már túl sok és túl sokat is mutat. Tudjátok, a „Kevesebb néha több.” Illetve nem jó látni ha sok, össze nem illő szín van egy emberen. Viselhetünk bátran színeket, csak tudni kell, hogy mihez mit szabad párosítani, hogy ne legyen a végeredmény olyan, mintha egy papagájnak öltöztünk volna. Női önbizalom titkos tükre – Önbizalom fejlesztő könyv megrendelés
– Mi a legnagyobb álmod a márkával?

Szerencsére rengeteg tervem, álmom van még a márkával. Egyik példaképemnek Coco Chanelt tartom, hihetetlen, hogyan forradalmasította a nagybetűs nőt! Szeretném ha egyszer nekem is ilyen nagy nevem lenne a divatszakmában mint neki.
Sokat gondolkodtam azon, ha lesz egyszer egy gyermekem, (reményeim szerint kislány),- akkor hogyan fogom öltöztetni vagy mennyire fogok beleszólni a mindennapi öltözködési szokásaiba. Most azt mondom, hogy nem szeretném ráerőszakolni sem a saját stílusomat, sem a saját márkámat, de bízom benne, hogy tud majd azonosulni velem és a divatiránti szenvedélyemet is örökli majd, mert akkor sok dolgom és gondom nem lesz vele.

 

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft