Valentin nap igen vagy nem?

Úgy sejtem, kevés olyan ünnep van, ami annyira megosztó lenne, mint a Valentin-nap. Vajon miért ilyen radikális az ellentét a két tábor között? A Valentin napot támogatók és az ellenzők a karácsonyt még nagy egyetértésben megünneplik, de decembertől februárig kiélezett viták alakulnak ki a Bálint nap létjogosultsága körül. Pedig mindkettő a szeretetről szól. Ráadásul ez az ünnep sem különbözik sokban a többitől, ha csak abban nem, hogy nem olyan rég óta tartják meg hazánkban is.

Fiatal ünnep?

Valentin nap igen vagy nem?A kilencvenes évek elején a fiatal szerelmesek körében honosodott meg a Valentin nap megünneplése. De tudjuk-e egyáltalán, hogy honnan ered és miért vált épp a szerelmesek ünnepévé? A februári virágajándékozás a III. században élt püspök, Szent Bálint legendájához köthető.

Valentin katolikus püspök a XIV. században vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban, titkos esketései miatt. A püspök összeütközésbe került az uralkodóval, amikor II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiak nősülését. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katona válik, mint a családosokból. Valentin viszont úgy érezte, hogy ez nem helyénvaló, ezért titokban összeeskette a szerelmes párokat. A frissen házasokat a püspök a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. A Valentin-nap tehát egy olyan embernek állít emlékét, aki tisztelte és védte a szerelmet. Ez az ünnep a rendszerváltás utáni első években kezdett elterjedni Magyarországon is. Tény, hogy azóta a virág-, ajándék- és édesség boltosok,de a szállodák és az éttermek is mind üzleti lehetőséget látnak benne. Sokakban visszatetszést kelt az üzleteket elárasztó temérdek piros giccs, illetve az elvárt „kötelező” ajándékvásárlás miatt. Mindez talán abból adódhat, hogy nem látják a Valentin-nap és az ünnepek igazi lényegét. Hiszen ezek a körítések ma már nemcsak erre az ünnepre érvényesek.

Ki várja a szerelmesek ünnepét?

Nagyon érdekelt, hogy azok, aki nap mint nap követik a Facebook oldalamat, hogy vélekednek erről.  Ezért feltettem egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy ki az, aki várja a Valentin napot. Nagy meglepetésemre a válaszadók többsége, vagyis Önök hölgyeim 75%-25% arányban azt mondták, hogy nem várják a szerelmesek ünnepét. A kérdésre összesen 677 válasz érkezett.

Valentin nap igen vagy nem?

 

Azt gondoltam, hogy ez azért lehet így, mert azok, akik nem élnek párkapcsolatban esetleg úgy érzik nincs értelme ennek az ünnepnek. Egy másik kérdésemben, amire 915-en válaszoltak arra voltam kíváncsi, hogy ki él párkapcsolatban, szintén a többség, 64% válaszolt igennel. Szóval úgy látszik, nem igaz az, hogy a szinglik utasítják el a Valentin napi ünneplést.

Valentin nap igen vagy nem

Sokszor hallottam már olyan érveket, hogy a szeretethez nem kell ünnep, vagy, hogy egy párkapcsolatban minden nap a szerelmesek ünnepe. Ha mindenki így gondolkodna, egyszer csak arra ébrednénk, hogy egyetlen ünnepet sem tartanak meg az emberek. Hiszen gondoljunk bele, ha minden nap képesek vagyunk odafigyelni egymásra, mi szükség az ünnepekre, a karácsonyra, a Mikulásra, a születésnapokra? Hiszen annak is minden nap örül valaki, hogy megszülettünk ugye?

Érdemes ünnepelni

A Valentin-nap, mint minden más ünnepünk egy kis színt és fényt hoz a szürke hétköznapokba. Az, hogy ebből egy kedves gesztus vagy idegeskedés és megfelelési kényszer lesz, az csak rajtunk múlik. Egyáltalán nem arról van szó, hogy drága ajándékokkal kötelező ezen a napon kifejezni a szeretetünket. Ha meg tudunk állni egy pillanatra egy-egy ünnep alkalmából és rácsodálkozni arra, hogy az életünkben milyen sok, szeretetre méltó ember van, már jó úton vagyunk. Nemcsak a szerelmesekről szól ez az ünnep, legyen hálás azokért ezen a napon, akik szeretettel fordulnak Önhöz. Ha van olyan ember, aki különösen sokat tesz Önért, legyen az akár a párja vagy egy barátja, tegyen érte valami kedveset ezen a napon.Töltse ki a díjmentes Önbizalomtesztet

Az öröm megéléséhez is önbizalom kell

Ha úgy érzi, hogy nincs Ön körül olyan, aki őszintén szeretné, ha nem találja az örömforrást az életében, azt javaslom, kezdjen el dolgozni önbecsülésén. Megfelelő önértékeléssel felismerheti értékeit és azt is észreveheti, milyen sokan gondolnak Önre szeretettel. Ne féljen tesztelni önbizalmát, és ha úgy látja, szüksége lehet megerősítésre, olvassa el a Női önbizalom titkos tükre című könyvemet! Építse új alapokra önértékelését a könyvben olvasható gyakorlatok segítségével! Sosem késő változtatni, egy-egy ünnep pedig tökéletes alkalmat kínál az újrakezdéshez.

Írtam egy könyvet, amit a képre kattintva megtekinthetsz!

A női önbizalom titkos tükre

4990 Ft helyett

4450 Ft

4990 Ft helyett

4450 Ft

9980 Ft helyett

8000 Ft