Az önbizalom helyreállítása – 8 gyakorlati tipp

Az önbecsülés helyreállítása – 8 gyakorlati tipp

Önbecsülésed a Te kezedben van – erősítsd minden nap, mert az önbecsülés helyreállítása könnyebb, mint gondolnád…

Úgy érzed, mások leértékelnek?

Sokszor van olyan érzésed, hogy a barátaid, családtagjaid, párod sokszor alulértékelnek?

Ha benézel a tükörbe, mindig csak egy sikertelen, szürke, életcélok nélküli embert látsz?

Vágysz egy tartós eredményt hozó önbizalom növelésre?

Minden új dologtól félsz? Rettegsz a változástól?

Fontosnak tartod az élethosszig tartó személyiségfejlesztést? Ezért rendszeresen alkalmazol különböző önismereti teszteket és önismereti játékokat, mégsem rendelkezel megfelelő önbizalommal?

Ennek csakis egyetlen oka lehet: az önbecsülésed romokban hever.

Van azonban egy jó hírem: ezen néhány gyakorlati lépést alkalmazva az önbecsülés helyreállítása gyerekjáték.

Az önbizalom helyreállítása – 8 gyakorlati tipp

 

1. Törekedj arra, hogy saját véleményt alakíts ki!

Ellenkező esetben ugyanis hajlamos az ember más, domináns vagy olykor erőszakos egyének véleményét átvenni. Pedig más korántsem láthatja a mi szempontjainkat. Mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Hiába vált el a legjobb barátnőnk és mi is, a válás mindkettőnket másként érinthet, más végkifejlettel, lelki feladattal zárulhat.

2. Engedd el a múltbeli sérelmeidet!

A múltban minket ért  sértő és kritikus megjegyzéseket tartsd távol a gondolataidtól. Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

3. Önmegerősítés nap mint nap

Végy egy fehér lapot, és írj fel rá minden pozitív élményt, amely során dicsérő szavakkal illettek, vagy Te érezted úgy, hogy jól teljesítettél. Az így készített listát tedd ki a lakás egy jól látható helyére, hogy gyakran tudni olvasgatni. A magaddal szemben megfogalmazott kritikus gondolatokat pedig már csírájában utasítsd el. Soha ne légy saját magad ellensége, hisz célod az önbecsülés helyreállítása. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában.

Önbizalom teszt

 

4. Légy türelmes magaddal szemben!

 Hagyj időt magadnak, hogy apró lépésekkel építhesd újjá magabiztosságodat.

Az önbecsülésed visszaszerzése során sok apró és nagyobb döntést kell meghoznod. Ügyelj arra, hogy az apróságokkal kezd, hogy ne érezd túl nehéznek ezt az utat. Ha a kevésbé jelentős vagy épp könnyebb döntési helyzetek során rutint szerzel, magabiztosabbá válasz a választások terén. Tisztábban fogod látni az előtted lebegő célt és az odavezető utat. Idővel a jó döntéseid automatikusan, szinte észrevétlenül fognak megszületni.

5. Élj úgy, ahogy Te szeretnél!

Az egészséges önzőség egy a világ által elutasított fogalom. Pedig… Ahhoz, hogy boldog, teljes életet éljünk, és hogy a magunkba vetett hitünk erősödjön, fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Természetesen az emberek közötti kompromisszumok is szükségesek, de az életed meghatározó kérdéseiben Neked kell döntened. Ha folyton másokat helyezel előtérbe és soha nem gondolsz magadra, a többiek kihasználhatnak, és nem bánnak veled tiszteletteljesen.

6. Merj egyéniség lenni!

Soha nem utánozz másokat, hiszen minden ember egyedi, megismételhetetlen csoda. A sokak által irigyelt celebek másolása veszélyes dolog. Személyiségünk csak akkor tud kiteljesedni, ha megtaláljuk a saját egyéniségünket, és emellett minden külső hatás ellenére kitartunk.

Önbizalom tükre – jelentkezés előadásra

 

7. Tartsd távol magadtól az energiavámpírokat, a negatív embereket!

Más emberek rezgései hatással vannak ránk, ha szeretnénk, ha nem. Az energiavámpírok állandó kritikáikkal és pesszimizmusukkal módszeresen leépítik az önbecsülésedet is. Az ilyen emberek kedvére tenni szinte lehetetlen, ezért ne is vesztegesd rájuk az idődet. Olyan emberekkel vedd körül magadat, akik elfogadnak Téged olyannak, amilyen vagy, és erősítik benned a pozitív érzéseket.

8. Ne akarj tökéletes lenni!

A mindenekfelett álló maximalizmus az egyik legnagyobb ellenségünk. Ha a tökéletességre vágysz, akkor bebiztosítod a folytonos bukást magadnak. Ennek köszönhetően sohasem leszel elégedett magaddal. Tartsd észbe, hogy mindannyian szoktunk hibázni. Ahogy mások hibáit is megbocsájtjuk, úgy a saját vétkeinkkel is tegyük ezt. Minden ballépésből lehet valamit tanulni, inkább törekedj arra, hogy a tanulságokat szűrd le mindig egy-egy hiba után. Az önbizalom helyreállítása nem a tökéletesség függvénye.

Női önbizalom titkos tükre – Önbizalom fejlesztő könyv megrendelés