Az önbizalom edzése

Edzett önbizalom? Igen!

Van vagy nincs önbizalmunk? A nagyképűség és a stabil, tudatos ember közti keskeny határvonalat vizsgáljuk, Marozsák Szabolcs ÖnbizalomEdzővel.

Marozsák Szabolcs önbizalomedző

Sokan gondolják úgy, hogy önbizalmuk kevés, s ezzel a kevéssel semmire nem mennek. Az önbizalom edzhető dolog. Ahogyan az izmainkat edzeni tudjuk, hogy nagyobb súlyt tudjanak elbírni, ugyanúgy az önbizalmunkat erősítve egyre több és több kihívást tudunk felelősen kezelni.

button2

4 fontos dolog, amire az önbizalom-növelés során szükség van

1-    Építsük le a rosszakarókat!

Majdnem mindenki azt panaszolja, azért alacsony az önbizalma, mert azt valaki korábban aláásta, lerombolta, összezúzta. Ez lehetett egy szülő, egy tanító, tanár, vagy egy partner, egy társ. Miután elhitette velünk, hogy nem vagyunk elég értékesek, hajlamossá válunk olyan embereket gyűjteni magunk köré, akik megtartanak ebben a biztonságot adó, mégis kellemetlen hitben. Őket kell leépítenünk!

2-    Találjunk stabil viszonyítási pontokat!

Ha el akarunk igazodni a világban, vagy akár egy edzőteremben, először tudnunk kell, hogy hol vagyunk és hová tartunk. Ehhez stabil, mozdulatlan viszonyítási pontok kellenek. Más néven tények, melyek a körülményektől függetlenül azonosak maradnak. Az edzőteremben ilyen alapvető tény, viszonyítási pont, hogy a felvett kalóriánál többet égetünk el, akkor fogyni fogunk. Az önbizalom edzésekor ilyen stabil és fix adat, hogy amire a figyelmünket fókuszáljuk, azt a dolgot építjük. Ha tehát az önbizalomra figyelünk, az fog épülni.

3-    Vegyük tudomásul, ami természetes!

Ahogy nem könnyű 30-40 kilót lefogyni, s nem megy egyik napról a másikra, az önbizalom edzése is időt és kitartást igényel. Mindenki számára nehézségekkel jár és mindenki, aki belefog akkor lesz benne sikeres, hogyha megérti, mások is jártak és járnak hasonló cipőben. Van megoldás, de ahhoz ki kell taposni az utat. Tanulni, figyelni, önismeretünket fejleszteni.

4-    A külső és a belső összefügg!

Nézzük meg, hogyan járnak, hogyan mozognak az önbizalommal teli emberek! Kihúzott háttal, könnyű léptekkel, mosolyogva! Mi lenne, ha ezt megpróbálnánk, először a tükör előtt, aztán az utcán is … ez az apró változtatás hatalmasat dobhat az önbizalmunkon! (Kerüljük a mesterkéltséget!)

Amikor elmegyünk az edzőterembe, ugyanezt a négy dolgot mondja el nekünk az edző. Segít, hogy kitartsunk. Mellénk áll, buzdít, segít megérteni és megismerni a megfelelő gyakorlatokat. Ugyanez a szerepe az önbizalomedzőnek – ám ő nem az izmainkat, hanem lelki stabilitásunkat segít harmóniába hozni.