Menu

Önbizalom-növelés

Tornóczky Anita

Interjú az önbizalomról Tornóczky Anitával

By: | Interjú az önbizalomról Tornóczky Anitával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A hét mottója:

„Nagyon sokat számít egy-egy biztató szó egymás felé a hétköznapokon, hogy az emberek jobban érezzék magukat a bőrükben! Az is fontos, hogy elengedjük a haragot, mások hibáztatását és a folyamatos panaszkodást. De meg kell tanulni a segítségkérést és az elfogadást is!”

/Tornóczky Anita/

Korán kaptam pofonokat

Interjú az önbizalomról Tornóczky Anita műsorvezetővel, aki tévés munkájában és állatvédőként is óriási emberismeretre tett szert. De spirituális utat járó ember lévén azt is fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze önmagát, így a személyiségfejlesztés, az önmegvalósítás és az önismeret számára nem ismeretlen fogalmak. Így tudott sikeresen felállni a betegségéből, házassági válságából, és bátran váltott munkát is. 

Tornóczky Anita

– Fontosnak tartod, hogy egy nőnek meglegyen az egészséges önbizalma?

– Igen, ez az élet minden területén fontos. Ha te nem hiszel önmagadban, akkor a másik hogyan higgyen benned? Ha nem szereted önmagadat, hogyan várod el másoktól, hogy szeressenek? A férfiakat is az vonzza, ha egy nő elégedett önmagával, és tesz is azért, hogy megőrizze a magabiztosságát. Álljon ki az igazáért, és ha nem boldog egy párkapcsolatban, bátran merjen változtatni, mert meg fogja találni azt, aki kellően értékelni tudja majd. Persze tudom, anyagilag nem minden nőnek könnyű függetlenedni a párjától, de ismerek olyanokat, akik egyedül is boldogan nevelik a gyereküket, és biztosak benne, hogy előbb-utóbb betoppan az életükbe a megfelelő társ.

Önbizalom teszt

– Gyermekkorodban neked mennyire mért bőkezűen a sors önbizalomból?

– Édesanyám azt erősítette bennem, hogy én egy nagyon okos kislány vagyok és mindent jól meg tudok oldani. Ennek megfelelően felnőtt koromban is sokszor borzasztóan el voltam keseredve, ha valami nem azonnal sikerült, vagy nem száz százalékosan. Innen ered a maximalizmusom, ami máig megmaradt, csak annyiban változott, hogy már nem vagyok elégedetlen a 80 %-os teljesítménnyel. Megelégszem vele.

– Mikor találtad meg a lelki egyensúlyodat?

– Fiatal felnőtt koromban nagyon jól sikerült az életem, minden jött magától. És ugye huszonévesen tényleg azt hiszi az ember, hogy bármit el tud érni. Aztán ahogy az élet elém sodort kudarcokat, szembesültem vele, hogy nagyon nehezen dolgozom fel. Megtanultam, hogy nem érthetek mindenhez a világon, és lehet, hogy valami egyáltalán nem sikerül, de ez így természetes! Komoly tanulópénzbe került, amíg megtanultam időben elengedni sikertelen próbálkozásokat, vagy a magammal kapcsolatos túlzott elvárásokat. Tudatosan kerestem, és szerencsére meg is találtam azokat az eszközöket, amik segítettek ebben: például különböző emberek, önismereti tréningek. Nem mondhatom, hogy már száz százalékosan sikerül kezelnem az ilyen helyzeteket, hiszen a kritikát ma is nehezen viselem, de megtanultam feldolgozni. Mellbe vág a dolog, de le tudom tenni és nem cipelem tovább napokig. Sőt, az építő jellegű kritikát nagyon is jól be tudom fogadni, csak az igazságtalan kritikát nem. Márpedig jó magyar szokás szerint ebből bőven mérnek.

Tornóczky Anita

– Te főleg az ex-miniszterelnök mostohaapád miatt kaptál kritikákat…

– Igen. Folyton a fejemre olvasták, hogy nekem azért megy minden olyan jól, mert édesanyám férje elintézte! Hiába kezdtem el már sokkal korábban a munkáimat, mint hogy őt kinevezték, ráadásul 24 évesen már külön éltem a szülői háztól, önállóan, és tőlük függetlenül intéztem az ügyeimet. Nekem sosem intéztek el semmit! Egyébként még a fideszes elnök alatt kaptunk lehetőséget az MTV-nél, de ez sem érdekelte a támadóimat. Aztán egy idő után megtanultam átlépni ezen is. Úgy érzem, egy kicsit korán kaptam ezeket a hatalmas pofonokat, ráadásul rengeteg oldalról, nem biztos, hogy egy ember húszon pár évesen ember már érett erre. Lehet, hogy ez megedzett!

– Foglalkoztál magaddal, és tanultál másoktól. Nőként e nélkül nem érhető el a kiegyensúlyozottság?

– Biztosan elérhető másképp is, de idővel túl sok negatívum ér minket, amin csak tudatossággal vagyunk képesek úrrá lenni. Legyen az munkahelyi kudarc, vagy egy rossz párkapcsolati minta. Ha például egy férfi úgy szocializálódott, hogy a nő csak másodrangú elem a kapcsolatban, akkor úgy viselkedik, hogy porrá tudja zúzni a nő önbizalmát. Hál’ istennek én nem akadtam össze ilyennel, de látok rá példákat. Van egy csodaszép barátnőm, akibe 3 évig minden nap azt sulykolta a párja, hogy ronda! Ő pedig elhitte neki. Aztán a szakítás után még sokáig nem tudott más férfiak felé nyitni, mert időbe telt, amíg visszaépítette önmagát. De a szülők is sokat képesek rombolni a gyerek önbizalmán, felnőttkorig tartó hatásokkal. Nekik sem könnyű megtalálni az arany középutat a nevelésben, hiszen a túláradó megerősítés sem jó – ahogy az én példám is mutatja. Szóval valamilyen életkorban – legyen az kamaszkor vagy szülés után – minden nőnek biztosan szüksége van a külső megerősítésre, barátok, könyv, pszichológus vagy önismereti tréning formájában, hiszen magunkról nem látunk mindent objektíven.

Tornóczky Anita

– Egy év különélés után újrakezdtétek a férjeddel. Ez hogyan hat az önbizalmadra?

– Nem adtuk fel a házasságunkat, mert meg vagyunk róla győződve, hogy összeillünk. Lehet, hogy később, kiderül, hogy mégsem, de most így gondoljuk. Együtt mentünk el egy angol terapeuta önismereti szemináriumára és nagyon érdekes volt olyanokat meglátni a másikban, amit tizenéves együttélés után eddig nem vettél észre a hétköznapokban. Tiszteljük, szeretjük egymást és igyekszünk türelemmel és a toleranciával fordulni egymás felé. Egy ilyen folyamat segít abban, hogy az ember magát is jobban szeresse, megismerje.

– Volt egy komolyabb betegséged. Ez hogyan hatott rád?

– Spirituális beállítottságú vagyok, ennek megfelelően álltam hozzá. Eléggé elfojtom az érzelmeimet, amit édesapámtól örököltem. Ő olyan ember, akit megkérdezel, hogy van, mindig azt mondja, hogy jól! Márpedig ilyen nincs! Még akkor sem, ha ezt el is hiszi, vagy legalábbis úgy gondolja, hogy elhiszi. Lezser ember, mindig félvállról vette a problémákat, ha pedig mégis megérintik a problémák, azt magának sem vallja be. Ő is gyártott magának egy betegséget, amiből hála Istennek meggyógyult. Nekem az agyalapi mirigyemen volt egy elváltozás, amire kaptam gyógyszert, majd a fél éves ellenőrzésen már kettőt találtak belőle, ráadásul nagyobbakat. Akkor azt mondtam, hogy „na jó, akkor én ezt befejeztem!”

Tanultam pránanadit, azzal kezdtük el kezelni, illetve egy természetgyógyász barátom révén hozzájutottam egy dán rákkutató törzskönyvezés előtt álló gyógyszeréhez. Fél év múlva az újabb kontrollon teljesen eltűnt az elváltozás. Szerintem a konfliktuskerülésem miatt olyan problémákat halmoztam fel magamban, hogy az már fiziológiai elváltozást okozott…

Önbizalom tükre – jelentkezés előadásra

– Közben egy percig sem estél kétségbe?

– Nem, mert tudtam, hogy én nem lehetek beteg, és ezt is megoldom valahogy. Mert mindig úgy alakul az életem, hogy végül megtalálom azokat az embereket, eszközöket, akik és amik segítenek nekem a megoldásban. Aztán másokkal is megosztottam a tapasztalataimat, mert tudtam, hogy segítek vele. Egy ilyen interjú az önbizalomról is sokat segíthet azokon, akik olvassák. Nagyon sokat számít egy-egy biztató szó egymás felé a hétköznapokon, hogy az emberek jobban érezzék magukat a bőrükben, vagy lendületet kapjanak valaminek a megoldásához! Az is fontos, hogy elengedjük a haragot, mások hibáztatását, és a folyamatos panaszkodást. Ezek jó magyar szokások. De meg kell tanulni a segítségkérést és az elfogadást is! Állatvédőként sokszor tapasztalom, hogy például a mélyszegénységben élő embereknek, amikor már semmijük nincs a büszkeségükön kívül, maguknak sem kérnek segítséget, nemhogy a kutyájuknak. És minél nehezebb valakinek a pénzügyi helyzete, annál nehezebben kér.

Női önbizalom titkos tükre – Önbizalom fejlesztő könyv megrendelés

WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibák megtalálásáról.