Nárcisztikus a párja? Vegye észre a jeleket! - Női Önbizalomedző

Először is fontos tisztázni, hogy mit takar ez a személyiségzavar!

A nárcisztikus több annál, minthogy enyhén egocentrikus az ember: az ilyen karakter képtelen az empátiára és az intimitásra (arra, hogy maszkok és játszmák nélkül önmaga legyen). 

Jellembeli vonásaikkal és magatartásukkal nem csak a párjuknak, hanem a környezetükben lévő embereknek is rengeteg fájdalmat okoznak.

A nárcisztikus általában karizmatikus, sármos, szeret kontrollálni, középpontban lenni, élvezi és nagyon igényli a figyelmet, szinte kényszeresen hazudik, rendkívül irigy, nagyon könnyen megsértődik, hihetetlenül rosszul bírja a kritikát. 

A legfontosabb jellemző, hogy mindig erősnek tűnik a felszínen, a háttérben mégis nagyon gyenge és végtelenül törékeny. Valójában nem egy empátia nélküli, betegesen érzelemmentes emberről van szó, éppen hogy túl sok volt az érzelem egy adott ponton, különösen a fájdalom, ezért a természetes belső fejlődése megtorpant. Az elszenvedett traumák miatt az énképe szinte helyrehozhatatlanul „tönkrement”, folyamatosan fenn kell tartania a lufit a felsőbbrendűség képzetével, óriásinak mutatott önbizalommal és dicsekvéssel, mások megalázásával, amiből energiát nyer.

A párkapcsolatokban a nárcisztikus mindig lassan húzza be áldozatát a hálójába. A sok figyelem és törődés után apró megjegyzések sokaságával szisztematikusan bontja le társa énképét, önbecsülését. 

Ismét azért, mert (azt hiszi) ebből energiát nyer, amit társától elvesz, az nála landol.

A nárcisztikus társ rombol!

Egy nárcisztikussal eltöltött hosszú kapcsolat után nem ritkák a lelki sérülések, a totálisan lerombolt önbecsülés. Nem nehéz kitalálni, mennyire pokoli lehet egy nárcisztikus főnök, netán egy nárcisztikus anya. Belegondolni is rossz, márpedig sokan kénytelenek így élni, felnőni, gyakran hasonló sérüléseket szenvedve, mint amik a nárcisztikus fél személyiségének kialakulásához is vezettek.

Jobb, ha sikerül időbe felismerni a problémát, ám ha egy ilyen emberrel él valaki együtt, az rendesen leszívhatja őt, mindemellett a lelke is sérül a szenvedő” félnek. Sokan képesek szakítani és továbblépni egy ilyen kapcsolatból, ám azt is tudni kell, hogy egy nárcisztikus emberrel nem egyszerű ez az út, hiszen  közülük sokan képesek a végletekig is elmenni, hogy párjukat maguk mellett tartsák.

A kellő önbizalommal semmi sem lehetetlen! 

Ha önmagára ismert és Ön is azon nők közé tartozik, aki egy nárcisztikus társsal éli a mindennapjait, semmiképp sem maradjon tétlen! Építse vissza lerombolt önbizalmát, és ne engedje meg azt, hogy bárki is eltiporja Önt és önbecsülését.