Valóban a férfiak teszik önbizalom-hiányossá a nőket?

Sokan gondolják úgy, hogy mások miatt nincsenek rendben saját magukkal, hogy a kívülről érkező, negatív hatások hátráltatják őket az érvényesülésük során. Magyarán: sokan azt tartják, hogy a nők egy része a férfiak miatt válik önbizalom-hiányossá. De vajon ez tényleg így van? 

Valószínűleg az Ön környezetében is van olyan ember, akinek gondja van az önbizalmával, esetleg előfordulhat, hogy éppen Ön is hadilábon áll ezen a téren. Sajnos a probléma manapság rengeteg embert érint –  nemcsak az ebből a szempontból érzékenyebbnek vélt nőket, de a férfiakat is. Jó hír azonban, hogy az önbizalomhiány kezelhető. 

A férfiak valóban rombolják a nők önbizalmát?

Nők lealacsonyítása, tárgyiasítása, szexista megnyilvánulások, társadalmi elvárások milliói, és még sorolhatnánk azokat a negatív hatásokat, amik a nőket érhetik, amikkel a férfiak rombolhatják az önbizalmukat. Bár a kívülről érkező visszajelzések is sokat számítanak, az önbizalommal kapcsolatos problémák okát sosem csak másban, a külső tényezőkben kell keresni! 

Nem szabad elfogadni, hogy igen, a környezetem, a férfiak, a negatív tapasztalatok engem önbizalom-hiányossá tesznek, így kell élnem”. A legrosszabb amit tehet, ha mások hibáztatásával tölti az idejét és semmit nem tesz a probléma megszüntetése érdekében. 

Férfiak

Igen, vannak olyan emberek – nők és férfiak egyaránt – akik megmérgezik környezetüket, akik minden örömöt eltipornak, amint arra alkalmuk adódik. Ők azok, akik rombolják az önbizalmat, a magabiztosságot, bántó, szúró szavaikkal szürkévé és fakóvá változtatnak maguk körül mindent. Ám ahelyett, hogy egy ilyen embernek változatlanul adna a szavára, tanulja meg figyelmen kívül hagyni, vagy ha lehetősége van, távolodjon el tőle. Merjen változtatni!

Az önbizalom fejleszthető!

Bár ezt sokszor nehéz belátni, de az önbizalom fejlesztése, az egészséges énkép csak önmagán múlik! Csakis Ön tehet azért, hogy helyzete megváltozzon, jobbra forduljon.

Ennek első lépése, hogy felismerje a problémáját, majd ha szükségét érzi, akkor szakember segítségét kérje. Emellett próbálja meg elfogadni magát, tudatosan nézzen szembe olyan helyzetekkel, melyekben nem érezi magát 100%-ban komfortosan. Ezzel felismerheti a gyengeségeit, hatékonyan növelheti a bátorságát, majd már megerősödve újabb és újabb akadályokat ugorhat át.

Ne kritizálja önmagát az esetleges gyengeségekért, hibákért, inkább lássa meg ezekben is a pozitívumokat.

Férfiak

Indításként próbáljon meg minden este három dolgot összeírni, amit aznap elért, amire büszke, ami boldoggá tette. Olvasson fejlesztő könyveket, tegyen konkrét lépéseket önbizalma helyreállítása érdekében. 

Vegye kezébe az irányítást, és változtasson életén! Ha pedig van egy férfi az életében, aki rombolja önbizalmát, legyen elég bátorsága ahhoz, hogy helyre tegye vagy elbúcsúzzon tőle!