Az önbizalomhiány 5 leggyakoribb jele - Női Önbizalomedző

Nem vagyok elég jó! Úgyse sikerülne, inkább bele se vágok! Minek csalódjak, nem is jelentkezek/ki se próbálom!” – ismerős mondatok? Az önbizalomhiány tömegek életét nehezíti meg. Meggátolja azt, hogy kihozzák magukból mindazt, amire egyébként gond nélkül képesek lennének. 

Az önbizalmat a legtöbben egy állandó, veleszületett tulajdonságnak tekintik, amiből egyeseknek több jutott, míg másoknak kevesebb. A magabiztosság azonban korántsem az az előre elrendelt dolog, mint aminek tűnik! 

Az önbizalom igenis fejleszthető! Ehhez azonban legelőször fel kell ismerni azokat a viselkedésformákat, amelyek arra utalnak, hogy a magabiztosság terén van még mit fejlődni. 

1. „Elnézést! Ne haragudj! Bocsánat! Bocsi!”

„Ne haragudj, hogy zavarlak” – minden telefonhívást bocsánatkéréssel indít? Mindenért elnézést kér, még akkor is, ha éppen Ön tesz valakinek szívességet? Ez a „bocs, hogy élek” attitűd, amikor folyamatosan attól tart, hogy valakinek kellemetlenséget okoz, mert nem bízik önmagában, nem értékeli önmagát eléggé. 

2. „Igen, én is így gondolom!” 

Nem akar ártani senkinek, nem szeretne megtéveszteni senkit, tulajdonképpen nem is áll szándékában hazudni, mégis muszáj? Ennek a hátterében jellemzően az áll, hogy annyira meg akar felelni mások elvárásainak, hogy inkább azt füllenti, amit hallani akarnak. Ez kimerülhet csupán annyiban is, hogy egyetértését fejezi ki egy témában akkor is, ha a lelke mélyén mást gondol. 

3. „Egy nagy nulla vagyok!”

Nem bírja a kritikát? Az önbizalomhiánnyal küzdök még az apró kritikákat is azonnal továbbgondolják és egyből általánosítani kezdenek. Azt érzik, hogy a minősítés megfogalmazója egy nagy nullának tartja őket. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni és emlékeztetni magát arra, hogy nem Önt, hanem egy Önnel kapcsolatos dolgot érte a kritika. 

4. „Én nem haragszom!”

Mindenáron megpróbálja elkerülni a vitás helyzeteket? Persze, ha konfrontálódik, úgy nem képes megfelelni, így inkább mind a magánéletben, mind a munkahelyén ráhagy minden olyasmit a másikra, amivel nem ért egyet. Ha pedig megbántják, inkább úgy tesz, mintha meg se sértődött volna. Hosszú távon ez csak még inkább rombolja az önbizalmat. 

5. „Nem tudom!”

önbizalomhiány

A boltban hosszú perceken keresztül képes állni a sajtpult előtt, mert tart attól, hogy rossz döntést fog hozni? A nem túl magas önbecsülés egyik jele a határozatképtelenség. A hétköznapi kérdéses szituációk is nehézséget jelenthetnek, nem is beszélve a jelentős dolgokról. Ezeken ezerszer átrághatja magát, utólag mégis sokszor felmerül, hogy hibás elhatározás született. 

Az önbizalom fejleszthető!

A fentiekben leírt tulajdonságokban esetleg magára ismert? Akkor itt az ideje tenni ellene! Az önbizalom terén a megfelelő módszerekkel akár már rövid időn belül is látványos javulás érhető el. Hogyan? Önbizalomfejlesztő könyveimben egy olyan könnyen alkalmazható, gyakorlati módszert dolgoztam ki, amit lépésről-lépésre alkalmazva, elérhető az egészséges önbizalom és önbecsülés. 

Tegyen azért, hogy önbizalma helyreálljon, és megtapasztalhassa a kiegyensúlyozott, magabiztos életet! →