Hogyan teheti igazán harmonikussá életét? Van egy tippünk!

Talán soha nem volt annyira aktuális téma, mint ma, hogy igenis a saját eszméivel ellentétesen gondolkodó, viselkedő embereket is el kell fogadni. Az élet számos területén merülhetnek fel különbségek, ám attól, hogy nem értünk egyet valakivel, még nem vagyunk ellenségek. Csupán más a nézőpontunk. Azt, hogy ezt békésen el tudjuk fogadni, mindenképp rá kell találnunk belső harmóniánkra. 

Ezt így kijelenteni persze sokkal egyszerűbb, mint a gyakorlatban is megvalósítani. Pedig az örökös gyűlölködés hihetetlenül romboló hatással lehet mindennapjainkra, emiatt érdemes megtalálni a módját annak, hogyan válhat életünk harmonikussá. 

Egyik kedves ismerősöm, Szegedi Erika írásában elárulja, miként teremthető meg ez a szintű harmónia. Írása rendkívül elgondolkodtató. 

harmónia

A képen látható nő neve Harmónia. A szépség, vidámság, a művészetek és az eszményi rend védője, az embereket összekötő szeretet és a polgári összefogás patrónája.

Azért választottam ezt a képet, mert úgy vélem, hogy többeket érint a harmónia hiánya és kiváltképp aktualitását éli most a dolog.

Minden gondolatom saját tapasztalataim alapján fogalmazódik meg. Személyes élmények útján. Legyen az pozitív vagy akár negatív! Nem beszélhetek más nevében. Nem adhatok utasításokat, hogy kinek, hogyan kellene élnie, cselekednie, kinéznie vagy éreznie. Elmondhatom viszont azt, hogy én miként nyertem tapasztalatot, hátha világosabbá válik valakinek a saját útja önmaga előtt. S ha már csak egyetlen egy embernek segítek, nekem megéri.

Legutóbb arról írtam, hogy ha vannak is rossznak tűnő tulajdonságaink, érdemes azt felülvizsgálni, hiszen minden csak nézőpont kérdése és az alkalmazás milyensége határozza meg jellemünk leginkább.Fontos a fókuszváltás, mert ha görcsösen csak egy dologra koncentrálunk, elvesszük a lehetőséget saját magunktól, hogy észleljük azt a megannyi jót, ami még bennünk rejlik.

Önmagunk megfigyelése egy fontos lépcsőfoka fejlődésünknek. Ismerni a tulajdonságainkat, képességeinket, segít a lehetőségeink feltérképezésében. Az információ hatalom. Akkor is, ha csak kicsiben vizsgálódunk. Mindennek az alapja bennünk kezdődik el.

Ha tisztában vagyunk a személyiségünkkel, akkor a környezetünkkel is másként tudunk bánni. De ehhez az kell először is, hogy jól bánjak a lelkemmel, testemmel. Amihez pedig tudnom kell mi a jó nekem.

Ha megismerem magam és a lehetséges utakat, akkor megértem, hogyan tudom használni a felkínálkozó lehetőségeket, mert meglátom azokat. Kialakul a harmónia. Egy jó közérzet. Ámde először csak bennem. Ez szükséges ahhoz véleményem szerint, hogy a másokkal való bánásmódomon is tudjak csiszolni. De amennyiben harag, elkeseredettség, düh és feszültség van főként jelen, abban az esetben másokra is vetítődik belőle akarva-akaratlanul. Fontosak az érzelmek. Minden belőlem fakad.

Amikor megszeretem magam belül és kívül, akkor jövök rá, hogyan tudok másokkal is szeretettel bánni. Hogy a nekem nem tetsző vagy eszméimmel ellenkező módon viselkedő ember se rossz. Attól, hogy nem értünk egyet, még nem vagyunk ellenségek. Csupán más a nézőpontunk. Mindenki tanít. Az ilyen ember is. Megtanít arra, hogyan ne viselkedjek. Mit kerüljek el. És ezért már hálával tartozom. Nem gyűlölködhetek valakivel, hogyha hálás vagyok neki. Amikor megszületik ennek felismerése, tudatosítása és alkalmazása, akkor alakul ki a teljes körű harmónia az életemben.

Nem kevés munkával jár ezen rendkívül összetett ügy befogadása és megmunkálása, de megéri. Ez az élet.

A mitológia úgy tartja, hogy Harmónia nem halt meg, hanem él örökös nyugalomban az idők végezetéig.

harmónia

Szenteljen időt saját magára!

Az önmagára szánt idő segíthet, hogy megértse igényeit, belső motivációit, és meghatározhassa a valós céljait, amik boldoggá teszik. Ismerje és szeresse meg önmagát, hogy másokat is szerethessen!

Ne féljen segítséget kérni!

Facebook oldalamon nemcsak bármikor írhat nekem, de egy támogató közösségnek is a részese lehet, ha csatlakozik a követőim közé. De a Női önbizalom titkos tükre című könyvemet is azért írtam meg, hogy ehhez adjon tanácsokat, és a benne található gyakorlatokon keresztül hozzásegítse Önt egy teljesebb, boldogabb élethez. Ha az itt felsorolt bármilyen fórumon segítséget kér a fejlődéséhez, az már egy nagyon jó első lépés lehet.