Miért nem lép, ha nem működik a párkapcsolata? - Párkapcsolat

Az a bizonyos rózsaszín köd egy bizonyos idő után minden párkapcsolatban elhalványodik, átalakul, vagy egyszerűen megszűnik. Egyesek tudnak tenni azért, hogy szerelmük újra és újra felélénküljön, egyre csak megerősödjön, míg mások nem tudják vagy nem akarják építeni kapcsolatukat, így inkább kilépnek a viszonyból. Van azonban egy harmadik csoport is. Azok, akik érzik, hogy nem működik a párkapcsolat, nem tudnak ez ellen tenni semmi, mégsem mernek búcsút inteni párjuknak. Ők azok, akik a legrosszabb helyzetben vannak! De vajon milyen okok, félelmek marasztalják a nőt egy kihűlt kapcsolatban?

Fél, hogy nem talál magának új társat

Rengeteg nő tart attól, hogy már nem megy neki a pasizás, hiszen nem olyan fiatal, vonzó, szép, mint régen. Az örök magánynál sokkal jobb opciónak tűnik egy olyan kapcsolatban élni, amiben már nem a szerelem a fő mozgatórugó. Ezzel a gondolkodásmóddal még az esélyét is elveszi magától, hogy végre olyan boldognak, fiatalnak, vonzónak és szépnek érezze magát, mint régen, egy szeretett férfi oldalán. 

Fél, hogy nem tudja egyedül megállni a helyét az életben 

A hosszú évekig tartó párkapcsolatba mindkét fél hajlamos egy kicsit belekényelmesedni. Kialakul egy bevált, megszokott rend, hogy ki veszi meg a kenyeret, ki fizeti ki a számlát, ki szereli meg a csapot. És persze ezzel együtt sokszor azok a gondolatok is megfogalmazódnak, hogy „én ki se tudnám fizetni a számlát”, „azt sem tudom, hol lehet jó kenyeret kapni”, „sosem tudnám megszerelni a csapot”. Belső meggyőződés születik azzal kapcsolatban, hogy egyedül meg sem tudná állni a helyét a világban, a párja nélkül nem boldogulna. 

Fél, hogy megbántja a párját 

Ha egy párkapcsolat nem működik, az nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy a szeretet is megszűnik. A viszony kihűlése ellenére sokan éreznek tiszteletet, szeretetet társuk iránt. Ők jellemzően félnek attól, hogy megbántják párjukat, csalódást okoznak neki.

Fél, hogy rossz döntést hoz

Sokszor még az élet apró kérdéseiben is nagyon nehéz döntést hozni, hát akkor abban, hogy hagyja-e el a párját vagy sem. Örök kérdés, hogy mi lehet a legjobb elhatározás, amit hosszú távon sem bán majd meg. Ez a határozatképtelenség felemésztő lehet, ám arról nem szabad megfeledkezni, hogy ha ezen gondolkodni kell, ott rég nincs minden rendben. 

Fél, hogy az élete a feje tetejére áll

A hosszú kapcsolatokban nemcsak érzelmi, de anyagi szinten is összekapcsolódnak a párok: közös lakás, közös autó, közös élet. Ebben az esetben egy plusz félelemfaktor lehet, hogy a kapcsolat felrúgása után mi, hogyan oszlik meg a felek között, hiszen az biztos, hogy a bejelentés után mindenkinek a feje tetejére áll az élete. És persze itt is közre játszik a fentebb említett nagy kérdés is: „vajon meg fogom állni a helyem a világban egyedül?”.

De miért fél?

Mert nem bízik önmagában! Mert nem hiszi el, hogy a komfortzónáján kívül is megállná a helyét! Mert önbizalomhiányos! 

A legtöbb nő azért nem mer kilépni egy kihűlt, tönkrement, megmenthetetlen kapcsolatból, mert nincs elég bátorsága, nincs elég önbizalma hozzá. Nem hiszi el magáról, hogy igenis képes függetlenül is megállni a helyét, képes újra ismerkedni, képes új lappal indítani. Ahhoz, hogy ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből kilépjen, első körben fel kell ismerni a problémát, majd kezelni kell azt, az önbizalmát az egészséges mederbe kell terelni. 

Építse újra önbizalmát, majd lépjen ki a kihűlt párkapcsolatából! Adja meg magának a lehetőséget, hogy újra boldog lehessen! →